Офіційний веб-сайт Буської районної державної адміністрації Львівської області - Управління Держспоживслужби - Біологічні особливості і шкідливість борщівника Сосновського
  
Інформаційні ресурси  
Координаційний центр
Буська районна рада
Районний часопис
Буське районне радіомовлення


Ми у Facebook
 
Інформація  
+ Буська РДА
+ Про Буський район
+ Інвестиційна діяльність
+ Пропозиції інвесторам
+ Керівні документи
+ Проекти розпоряджень, які підлягають оприлюдненню
+ Розпорядження
+ Розпорядження, зареєстровані управлінням юстиції
+ Доступ до публічної інформації
+ Запобігання проявам корупції
+ Проект «Місцевий розвиток орієнтований на громаду - ІІ»
+ Пільгове іпотечне кредитування
+ ЦИВІЛЬНИЙ ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ
+ Очищення влади
+ Збройні Сили України
+ ІНФОРМАЦІЯ
+ Місцеві вибори 2015
 -  Управління Держспоживслужби
 
Розділи  
+ Економіка
+ Сільське господарство
+ Управління соціального захисту
+ Служба у справах дітей Буської РДА
+ Архітектура
+ Культура
+ Освіта
+ Охорона здоров'я
+ Територіальний центр
+ Центр зайнятості
+ Регуляторна політика
+ Центр надання адміністративних послуг
+ Управління Держспоживслужби
+ Фінансове управління
+  Відділ статистики
+ Громадська рада
+ Відділ ведення Державного реєстру виборців
+ Відділ державної реєстрації
+ Паспорти бюджетних програм
+ Звернення громадян
+ Громадянське суспільство
+ Релігія
+ Туризм
+ Державна інспекція з питань праці
+ Планові перевірки
+ Моніторинг регіональних цін
+ Для багатодітних сімей
+ Громадське обговорення
+ ІНФОРМАЦІЯ для ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ
+ Туристична привабливість
+ Енергозбереження
+ Децентралізація влади
+ Об'єднані територіальні громади
+ Законодавчі акти
+ Управління Пенсійного фонду
+  Оголошення
 
Календар подій  

 
Лічильник  

 1632091 всього

 37 зараз на сайті

 
Сервіс  
Написати для admin  Зворотний зв'язок
Додати  Додати у вибране
Рекомендувати цей сайт другові  Рекомендувати другові
Мобільна версія   Мобільна версія
 
  Управління Держспоживслужби - Біологічні особливості і шкідливість борщівника Сосновського  
 

Біологічні особливості і шкідливість борщівника Сосновського

Дикоросла рослина родини зонтичних - борщівник Сосновського названий на честь
дослідника флори Кавказу, селекціонера Д. І. Сосновського (1885—1952).
Борщівник був окультурений спеціально для впровадження в
сільськогосподарське виробництво в якості силосної культури ще в сорокові роки
минулого століття.
Сам товариш Й.Сталін уважно стежив
за цим: одного разу, дізнавшись, що в
Північній Америці борщівник є цінною
кормовою культурою, товариш Сталін
особисто наказав розводити його
повсюдно. З бур'яну борщівник
перетворився на культивовану
рослину. У шістдесяті роки, коли М.
Хрущов почав впроваджувати
кукурудзу, окремі господарства все
ще віддавали перевагу борщівнику
Сосновського, як більш врожайній,
менш витратній і невибагливій
культурі.
Пройшли роки, борщівник Сосновського зник з колгоспних полів з дуже простої причини - запах ефірних речовин, які містяться в рослинах, передавався в молоко. Ці ефірні речовини не смертельні, навіть нешкідливі, але пити таке молоко люди не побажали. У 70-х роках борщівник порадили вирощувати полякам, однак місцевим тваринникам він не сподобався через гіркоти в молоці. До того ж


з'ясувалося, що рослина отруйна. І хоча вирощувати борщівник в Польщі
перестали, його ще довгий час називали не інакше як "помста Сталіна”. З
радянських колгоспних полів борщівник Сосновського також зник, але він
переселився на узбіччя доріг, в яри, на узлісся лісів, природні сінокоси та
пасовища. І навіть на дачні ділянки, де його вважають ворогом номер один з тієї
причини, що листя борщівника при зіткненні з тілом людини викликає обпік, від
якого на сонячному світлі виникають водянисті пухирі. З часом ці пухирі зникають,
але залишаються шрами і неприємні спогади.
Борщівники в останні десятиліття стали особливо популярні - вони є
представниками інвазійних, тобто занесених видів, які дуже вдало інтродуковані з
гір Кавказу. Всі проблеми пов'язані в основному лише з одним видом, "агресором"
узбіч доріг і запущених полів - борщівником Сосновського (Негасіеит зозпо^зкіу).
Рід Борщівник або Негасіеит у світовій флорі налічує майже 70 видів. У флорі
України їх росте 5 видів. Ряд видів борщівника в генеративний період досягають
значних розмірів - до 3 - 4,5 м заввишки, утворюючи головну парасольку від 90 до
120, іноді до 150 см в діаметрі. Листки часто досягають довжини до 2 або навіть до
3,5 м завдовжки. Назва "Гераклова трава" походить від латинської назви роду.
Українська, або російська назва рослини пов’язана з використанням її у їжу,
конкретно - в борщі. У ряді районів рано навесні молоде відростаюче листя цієї
рослини використовують для додавання в овочеві або м'ясні супи (борщі). Їх так
само маринують (молоді зростаючі пагони), солять (листя), виготовляють цукати з
стебел, сушать листя, попередньо вимочуючи або відварюючи для видалення
ефірної олії і кумаринових сполук.
Під час вегетації в багатьох видів борщівника у листках, стеблах, плодах накопичуються фотодинамічно активні фурокумарини. Саме наявність в соку рослин кумаринів і фурокумаринів, що підвищують чутливість організму до сприйняття сонячного світла, і є головним "злом" цих рослин. Сік рослин, що потрапив на шкіру, під впливом сонячного світла (ультрафіолету) здатний підсилювати пігментацію шкіри людини і тварин, викликати дерматити, які часто називають "опіками". Виявлено випадки дерматозів - до III ступеня, і навіть летальні випадки від численних опіків шкіри у дітей молодшого віку. Найчастіше дерматити від попадання соку борщівника на шкіру проявляються в пухирях, які з часом стають темними плямами, що сходять протягом 3-6 місяців. Через рік при

значних ураженнях шкіри можливі рецидиви - при новому опроміненні тіла сонячними променями на шкірі у місцях опіків з’являються коричневі плями. Надмірне накопичення кумаринів в організмі людини сприяє виникненню захворювання під назвою вітиліго. Крім того, фотодинамічні (фотосенсибілізуючі) властивості фурокумаринів проявляються не лише при місцевому контакті їх зі шкірою, але і при прийомі препаратів всередину. На цьому ефекті кумаринів були створені багато кремів та спреї для засмаги, а також препарати для лікування вітиліго.
Борщівник - медонос
Квіти борщівника дають багато пилку і нектару, і є хорошими медоносами. Медопродуктивність (за літературними даними) досягає 300 кг/га.

Початок інтересу до видів цієї рослини припадає на кінець 40-х років ХХ століття. У цей час Комуністична Партія Радянського Союзу і держава ставлять завдання

перед вченими - вирішити проблему кормовиробництва в країні, особливо - у північних районах, де традиційна бобово-вівсяна кормосуміш не забезпечувала тварин достатнім кормом. Учені багатьох ботанічних установ брали участь у цій широкомасштабній і багаторічній програмі. Про те, що борщівники поїдаються оленями, лосями, ведмедями, турами, зубрами, вівцями, козами, коровами - є багато даних в опублікованих роботах кінця XIX і ХХ століть. Було відзначено, що борщівник їстівний для кроликів, а також і для великої рогатої худоби. Монгольські скотарі цінують його як ранньовесняний корм, який швидко відновлює сили ослаблих за зиму тварин. Початок введення в культуру борщівника Сосновського покладено в Кабардино-Балкарській АРСР, де його було використано для силосування. І вперше, вже в 1947 році в Полярно-Альпійському ботанічному саду цей вид був введений в первинну культуру.

Враховуючи багаторічне використання плантацій борщівника (відсутність щорічних оранок, внесення добрив та інших витратних агрозаходів), а, отже, дешевизна його обробітку, багатство біомаси протеїном, вітамінами, мікроелементами, цукрами (що забезпечує добру силосність) - приваблювали багато господарств для вирощування його на все більших і більших площах. Були організовані роботи з селекційного його поліпшення. Виведено сорти з низьким вмістом кумаринів в біомасі. Але створені нові сорти вже не були впроваджені в господарства країни, бо країна стала активно розвалюватися. Адже борщівник така культура, що раз потрапивши на поля, і опинившись без належного догляду, став поширюватися і займати всі вільні місця. І через 15 років став справжньою загрозою для сільськогосподарських угідь. Тому знаючи особливості біології росту і розвитку рослин борщівника, можна планувати і розробляти заходи боротьби з ним.


Борщівники, і зокрема борщівник Сосновського, - дворічні монокарпічні (тобто квітучі лише один раз в житті), або багаторічні рослини. Багаторічні рослини щороку дають монокарпічні генеративні пагони. Насіннєва продуктивність центральної парасольки на один генеративний пагін становить від 2 500 до 3 500 плодів (а суцвіть на рослині буває від 1 до 5, іноді - до 11), тобто сумарно близько 20 - 35 тисяч плодів утворює щорічно одна рослина.
Ті види борщівників, які за своїми ритмами зростання є дворічними, як наприклад, борщівник Сосновського, дають в середньому 10 - 15, рідко коли число плодів досягає 20 або навіть 35 тисяч плодів на одну рослину. Плід у борщівників - колонковий вислоплодник, який розпадається на два мерикарпії. Мерикарпій

складається з двох половинок, власне їх ми і називаємо насінням. Отже, одна монокарпічна рослина може дати від 15 - 20 (в рідкісні роки потужні особини можуть дати навіть до 70 тисяч) життєздатних насінин! І так - щороку. Ще одна "небезпечна" особливість плодів борщівника - наявність на них виростів, або "крил", які значно підвищують їх летючість і так само сприяють активному поширенню. Вітер - головний помічник для захоплення нових територій борщівником. Ось чому так легко борщівник зайняв вже багато тисяч гектарів у різних регіонах країни.

Другою особливістю борщівників є різноякісність їх насіння. Щороку утворюючи насіння у великій кількості, не все з них проростає навесні наступного року. У перший рік, зазвичай, проростає від 20 до 70%. На другий рік проростає від 30 до 60% непророслих в перший рік насінин. Деякі плоди можуть прорости лише через 5-6 або навіть 12-15 років! Це важливо враховувати при весняній і осінній оранці сходів борщівника. А раз так довго насіння зберігається в ґрунті, отже тривалість боротьби з цими рослинами повинна тривати до повного знищення останньої насінини, щоб не було можливості вирости новій рослині.

Формування насіння нового врожаю залежить від багатьох причин. Серед них важливими є умови життя і зростання, водного забезпечення материнської рослини, наявності та активності запилювачів в період цвітіння, кліматичних умов року під час формування плодів, від ступеня визрівання плодів на материнській рослині, забезпечення його елементами живлення в різні періоди формування плодів і ряду інших чинників. Важливими є наявність сприятливих умов для росту і розвитку дозрілого насіння і того, яке обсипалося. Поширюючись насінням, борщівники потрапляють в лісопосадки вздовж доріг, і це є найнебезпечнішим. Бо

знищити їх там можна лише вручну, а не знищені - вони будуть весь час (щорічно) продукувати все нове і нове насіння, з якого будуть рости і розвиватися нові рослини, які будуть захоплювати всі чисті і вільні площі.
Насінина борщівника має ефіроолійні канали: як правило, два на вентральній (внутрішній) та 4 на дорзальній (зовнішній) стороні плода. Впавши на землю, за зиму, оболонки згнивають, а ефірні олії і смоли, що містяться в їх секреті, та інші біологічно активні речовини витікають на поверхню ґрунту. Сума цих біологічно активних речовин виявляє виражену алелопатичну (частіше інгібуючу або гальмівну) дію на проростання насіння інших видів рослин. Таким чином забезпечується чиста і не захоплена зона навколо насіння борщівника, забезпечується безконкурентне проростання, і, відповідно, наступне захоплення території. Аналогічний сильний алелопатичний ефект насіння борщівника виявляється і в агроценозах. Однак насінина борщівника є слабкістю рослини: варто знищити насіння (плоди або зав'язі) - і рослина більше не дасть життєздатних діаспор (одиниць розмноження рослин). Вони не дають кореневої порослі, яка б відростала від кореня.
Слабкість насіння ще й у тому, що воно на рослині формується з недорозвиненим зародком. А це означає, що для його проростання потрібні особливі умови, змінні температури, вологість. Зберігання насіння в сухих умовах в зимовий період сприяє втраті від 50 і до 90% схожих насінин. Через 3 роки зберігання насіння втрачає схожість зовсім. Але в природі насіння потрапляє в ґрунт - а там зовсім не ті умови, що в сухому приміщенні, і, отже, воно зберігає схожість довше, і зародки проходять протягом декількох років всі етапи свого розвитку. І, за перших відповідних умов, воно зійде. У ґрунті насіння може зберігати життєздатність 3 - 5 років, але іноді 10 - 12 і до 15 років! Це важливо пам'ятати всім тим, хто думає, що легко можна вивести цю рослину з полів і зарослих нею територій.
Плоди борщівника при дозріванні сухі, не соковиті, крім того те, що в оболонках плодів є ефіроолійні канали з секретом у вигляді суміші олій, смол - є ще одним шляхом для їх знищення через спалювання. Одне є "але" - спалювати рослини можна, коли насіння вже досить підсохло, а значить, воно вже буде легко обсипатися. Тому зрізання парасольок з насінням треба проводити максимально акуратно.
Хороший ефект у боротьбі з борщівником дає і весняне знищення проростків. Можна використовувати найрізноманітніші агротехнічні заходи. Прополка, оранка, боронування, дискування, заорювання: можна й глибоко, відвально, а можна і гербіцидами обробити та ін. Тут важливо всі ці роботи провести вчасно. Поки проростки знаходяться в стані перших двох або трьох справжніх листків. Все залежить від конкретної ділянки, площі, ландшафту, можливостей, наявності техніки, кліматичних умов року.
Матеріал підготувала:
державний фітосанітарний інспектор відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби П’ятниця Ольга Дмитрівна.


Створено : 19/07/2017 • 16:01
Оновлено : 19/07/2017 • 16:01
Категорія : Управління Держспоживслужби
Сторінка проглянута 156 раз


Передпроглядання друку Передпроглядання друку     Версія для друку Версія для друку

 

  Коментарі:  
 


Поки коментарів немає.
Ви можете першим додати коментар!


 

  Голова Буської РДА
 

Шановні відвідувачі!

Ми раді вітати Вас на нашому сайті. Кожен з Вас знайде тут цікаву та корисну інформацію про наш лелечий край та людей, які населяють цю благодатну землю!

  Пошук
 




  Пошук Google
 
Google

Web busk-rda.org.ua
  веб-ресурси
 
Конституція України
Офіційний сайт Президента України
Верховна Рада України
Урядовий портал України
Головне управління державної служби України
Львівська обласна державна адміністрація
Львівська обласна рада
Державний реєстр виборців
ДПС у Львівській області
Гаряча лінія
Проект економічного та соціального розвитку Львівської області
Інвестиційний портал Львівської області
Новини України та світу.УКРІНФОРМ
Ми розвиваємо електронне урядування
Галерея послуг Львівської області
ІНФОРМАЦІЯ для ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ
Запрошуємо талановитих людей реалізувати себе у владі
НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ
Офіс реформ. Львівщина
Державна підтримка енергозбереження
Державна служба України<br /> у справах ветеранів війни <br /> та учасників антитерористичної операції
Національна дитяча <br /> гаряча лінія
Безоплатна <br /> правова допомога
Подорожуємо по безвізу
Департамент з питань цивільного захисту
Продовжується набір на військову службу за контрактом до Національної Гвардії України
Національне агенство з питань запобігання корупції
Зміни Одне Життя

«Відео Енергоменеджмент – шлях до заощадження державного та місцевих бюджетів»
  Новини регіону
 
  
^ Вгору ^

м.Буськ вул.Львівська, 2
електронна адреса: busk_rda@ukr.net
                                 тел.(03264) 2-16-92
                                  тел.(03264) 2-18-02
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.12 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/